De wereld verandert… behalve die van de bouwprof?


Vandaag ben ik op een zeer interessant stuk gestuit over sociale netwerken, en hoe deze sociale netwerken ons leven van alledag beïnvloeden. Voor de goede orde, met sociale netwerken bedoelen we bijvoorbeeld Linkedin, Twitter en BouwProfs. Het artikel legt uit dat met de komst van sociale netwerken, ook de vraag naar ander leiderschap en een ander type organisatie is gekomen.

Deze ontwikkeling wordt uitgelegd in het boek ”Connect” van auteur Menno Lanting. Toekomstmuziek? Niet volgens de auteur, want de veranderingen zijn reeds in volle gang. En als organisatie en hedendaags manager kan je er maar beter op voorbereiden, anders mist u de boot straks als we het boek mogen geloven.

Sociale netwerken worden steeds belangrijker. Massaal zijn we virtueel met elkaar verbonden. Dit resulteert in een samenleving waar niets meer verborgen blijft en waar voor nepheid geen plek meer is. Dat geldt voor bedrijven intern en voor de interactie met klanten. Dit vergt ander leiderschap. Want wie gesloten agenda’s houdt en daardoor niet op gelijk niveau kan communiceren met medewerkers en de omgeving, zal niet meer gezien worden als leider. Medewerkers krijgen minder ontzag voor hiërarchie en waarderen managers voor wat zij bijdragen. De winnende manager is diegene die mensen verbindt. om zo de beste resultaten te behalen. Bedrijven kunnen de aansluiting behouden door zelf de kenmerken aan te nemen van sociale netwerken en zo een ‘connectedorganisatie’ te worden.

Deze ontwikkelingen zijn in volle gang, ook in de bouwwereld zoals ik elke dag weer op BouwProfs mag concluderen. Al met al een fascinerend stuk dat zeker mijn eigen bijzondere aandacht heeft.

Michel Eek
uitgever BouwProfs

Plaats een reactie